Skomakarlåda från Närke

Skomakarlåda är en klassisk svensk rätt som härstammar från Närke. Den består av oxfilé eller utskuren biff, knaperstekt bacon och ett fluffigt potatismos. Rätten serveras med en smakrik skysås och kokta grönsaker som rödbetor, morötter och haricots verts. Perfekt för en lyxig middag eller en speciell familjeafton.

⏱️
45 min
Tillagningstid
💰
50 kr~
Kostnad
🔥
600 kcal
Kalorier
🍗
40g
Protein
🍞
50g
Kolhydrater
🥑
30g
Fett

Ingredienser

  • 70 g Bacon
  • 600 g Oxfilé eller utskuren biff
  • 1 msk Smör
  • 1 dl Rött vin
  • 2 msk Koncentrerad ox- eller kalvfond
  • 2 msk Hackad persilja
  • 800 g Potatis
  • 2.25 dl Mjölk
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Peppar
  • 400 g Kokta grönsaker (rödbetor, morötter, haricot verts)

Instruktioner

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  • Värm mjölken och blanda den med potatisen. Börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs. Rör ner smöret och vispa moset tills det blir fluffigt.
  • Smaka av moset med salt och peppar. Håll det varmt.
  • Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
  • Stek oxfilén eller biffen i smör, cirka 2-3 minuter på varje sida.
  • Ta upp köttet och håll det varmt. Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt det koka i 1-2 minuter.
  • Lägg köttbitarna på potatismoset och toppa med bacon och persilja. Häll över lite av skysåsen. Servera med kokta grönsaker som rödbetor, morötter och haricots verts.
GlutenfriNötfriSojafriÄggfriFiskfriSkaldjursfri
Loading rating...