Rökt lax med vårig risotto

Denna rätt kombinerar den rika smaken av varmrökt lax med en krämig risotto fylld med vårens bästa grönsaker. Sparris och gröna ärtor ger en fräsch och färgglad touch till risotton, medan parmesan och smör bidrar med en härlig krämighet. Perfekt för en lyxig middag eller en speciell tillställning.

⏱️
60 min
Tillagningstid
💰
75 kr~
Kostnad
🔥
600 kcal
Kalorier
🍗
35g
Protein
🍞
50g
Kolhydrater
🥑
25g
Fett

Ingredienser

  • 1 st varmrökt lax med ben
  • 500 g färsk sparris
  • 12 dl vatten inklusive sparrisvattnet
  • 3 st grönsaksbuljong
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl risottoris (avorio eller carnaroli)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 msk smör
  • 2 dl färskriven parmesan
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Ta bort den grova delen och knopparna från sparrisen. Spara knopparna. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna. Koka sparrisstjälkarna mjuka i lite av buljongen och mixa dem sedan med buljongen.
  • Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa tills det blir glansigt. Häll i vinet och låt det koka in.
  • Tillsätt het buljong så att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt tillsätta buljong lite i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet och koka tills riset är nästan mjukt, cirka 20 minuter.
  • Blanda i den mixade sparrispurén, sparrisknopparna och gröna ärtor när cirka 5 minuter av koktiden återstår.
  • Ta risotton från värmen, blanda i smör och parmesan och smaka av med peppar. Låt risotton vila under lock ett par minuter och späd eventuellt med mer buljong för att få den krämig.
  • Servera risotton direkt tillsammans med den varmrökta laxen.
GlutenfriNötfriSojafriÄggfriSkaldjursfriPescetarian
Loading rating...