Apelsinmarinerad anka
En delikat rätt med ankbröst marinerade i en kryddig lag och serverade med en smakrik apelsinsås och grönsaksragu. Perfekt för en festlig middag eller en speciell tillställning. Ankbrösten får en härlig smak av kryddor och apelsin, och serveras med en ragu av morötter, potatis, sparris och svamp. En rätt som imponerar på gästerna!
⏱️
120 min
Tillagningstid
💰
120 kr~
Kostnad
🔥
600 kcal
Kalorier
🍗
40g
Protein
🍞
50g
Kolhydrater
🥑
30g
Fett
Ingredienser
- 2 st ankbröst
- 1 dl råsocker
- 2 dl salt
- 2 st lagerblad
- 12 st kryddpepparkorn
- 2 st kanelstänger
- 10 st kryddnejlikor
- 5 cm ingefära
- 3 dl vatten
- 2 st schalottenlökar
- 2 msk olivolja
- 2 dl vin
- 5 dl kalvfond
- 1 dl färskpressad apelsinsaft
- 2 msk socker
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk majsstärkelse
- 2 st morötter
- 4 st potatisar
- 8 st sparrisar
- 200 g sockerärtor
- 200 g kantareller
- 2 msk olivolja
- 1 tsk gourmetsalt
Instruktioner
- Koka upp socker, kryddor och vatten. Låt svalna.
- Lägg ankbrösten i den kalla lagen och låt stå i kylskåp i fyra timmar.
- Förvärm ugnen till 100°C.
- Skär snitt i skinnsidan på ankbrösten. Bryn dem med skinnsidan ner i en torr panna. Bryn snabbt på köttsidan också. Lägg ankbrösten på ett grillgaller och sätt in i ugnen. Ankbrösten är klara när innertemperaturen är 58-60°C. Använd en köttermometer. Under tiden, förbered såsen och ragun.
- Finhacka schalottenlöken och fräs i olja. Tillsätt vin, fond, apelsinsaft, socker och krossad vitlök. Låt såsen koka ihop något. Red med majsstärkelse utrörd i kallt vatten tills såsen får en simmig konsistens. Krydda efter smak.
- Skala och skär morot, potatis och sparris i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
- Putsa svampen och skär eventuellt i mindre bitar. Fräs i olja tills vätskan försvunnit. Låt svampen torka på hushållspapper. Fräs den sedan på nytt i het olja tills den får färg. Krydda.
- Blanda ner svamp och grönsaker i såsen. Smaka av.
- Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp svamp- och grönsaksragu på varma tallrikar och lägg ankskivorna ovanpå. Strö över lite gourmetsalt och servera.
GlutenfriLaktosfriMjölkfriNötfriSojafriÄggfriFiskfriSkaldjursfri
Loading rating...